Špenátová polievka

spenatova polievkaSuroviny:

  • 500g čerstvého špenátu
  • 1 cibuľa
  • 200ml kokosovej smotany
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja alebo maslového tuku (ghee)
  • 1 čaj. lyžička himalájskej soli
  • korenie – šalvia, cesnak, majorán

Postup:

Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na rozpálenom oleji. Pridáme špenát, soľ, rozpučený cesnak, bylinky a privedieme do varu. Podusíme asi 15 minút. Necháme krátko vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom na krémovú konzistenciu. Pridáme kokosovú smotanu a necháme krátko prejsť varom. Môžeme podávať s uvareným pšenom, amarantom alebo ozdobiť píniovými orieškami.

Zdravotné okienko
spenat
Po tepelnej úprave alebo rozmrazení získate zo špenátu asi 5-krát viac železa ako zo surových lístkov – preto toľko chaosu okolo železa v špenáte. Sto gramov špenátu obsahuje dve tretiny dennej potreby vitamínu A, dennú potrebu kyseliny listovej, polovičnú dávku vitamínu C, takmer štvrtinu dennej potreby horčíka a viac ako štvrtinu potreby železa. Okrem toho obsahuje aj vápnik, zinok a selén. Okrem vyššie spomínaných antioxidantov obsahuje aj neoxantín, ktorý programuje rakovinové bunky na smrť.  

Ak ste si však už nazbierali v močových cestách nejaké oxalátové kamene alebo užívate antikoagulačné lieky, mali by ste špenát konzumovať iba výnimočne ako pochutinu.