Fazuľová Azuki polievka

Suroviny:

  • 250 g fazule Azuki
  • 5 cm riasy Kombu
  • 250 ml smotany (ryžová, ovsená)
  • korenie podľa chuti (bobkový list, kardamon, saturejka, ligurček, majorán, horčičné semienko, garam masala, šalvia, rozmarín, …. – tu sa fantázií medze nekladú, ja dávam vždy inú kombináciu)
  • korenie Asafoetida – “protiprďavé korenie”
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup:

Fazuľu prepláchneme a necháme cez noc namočiť. Azuki je asi jediná fazuľa, ktorá sa môže variť v tej istej vode, v ktorej sa namáčala. Pridáme riasu Kombu, korenie a varíme 1,5 až 2 hodiny. Tesne pred dovarením pridáme smotanu, necháme prevrieť. Ak treba, dochutíme citrónovou šťavou alebo sójovou omáčkou a vypneme. Pri podávaní môžeme ozdobiť petržlenovou alebo inou vňaťou.

Zdravotné okienko
Azuki fazuľa je veľmi obľúbená v Číne a Japonsku, kde je nazývajú “Kráľovná fazulí”. Je ľahko stráviteľná a nespôsobuje silné nadúvanie ako väčšina strukovín. Podľa makrobiotiky podporuje činnosť ľadvín a močového mechúra. Tiež podporuje funkciu nadobličiek čo môže byť veľmi užitočné v období stresu.