Cuketový koláč

Suroviny:

  • 2 stredne veľké cukety, postráhané a vyžmýkané od prebytočnej vody cuketovy kolac
  • 1 hrnček tvrdého syra, postrúhaného
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa, pokrájaná na drobno
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček pohánkovej múky (alebo špaldovej, ryžovej, kokosovej, …)
  • 1 prášok do pečiva
  • 50 ml olivového oleja
  • soľ, korenie podľa chuti (bazalka, majorán, šalvia, …)

Postup:

Cuketu, cibuľu, cesnak a syr premiešame. Postupne pridáme vajcia, soľ, korenie, olej a múku s práškom do pečiva. Ak je príliš riedke môžeme zahustiť ovsenými vločkami alebo pridať viac múky. Formu vytrieme kokosovým olejom alebo ghí. Cesto vylejeme do formy a pečieme pri 200°C cca 25-30 minút.

Zdravotné okienko 
olivovy olejOlivový olej je bohatý na mononenasýtené kyseliny omega-9, tokoferoly (zdroj vitamínu E), éterické oleje, vitamíny A, B1, B2, C, D, K, železo, chloforofyl, betakarotén, steroly a antioxidanty. Má vynikajúce účinky na kardiovaskulárne problémy, zlepšuje stav a priechodnosť ciev, znižuje krvný tlak, podporuje trávenie a metabolizmus tukov. Používa sa aj na vonkajšie použitie a je výborný pre suchú, zápalovú, alergickú, podráždenú, poranenú či inak poškodenú pokožku. Odporúča sa na  starostlivosť o veľmi jemnú pokožku detí a batoliat. 
Extra Virgin, tzv. extra panenský olej, má silnú ovocnú chuť a arómu, je dosť lepkavý a zelený a niekedy nepriehľadný. Má najnižšiu kyslosť, ktorá sa pohybuje pod úrovňou jedného percenta (hodnotové rozpätie je 0,5 % – 3 %). Extra – virgin olej má nízky bod dymivosti, čím sa stáva nevhodným pre väcšinu varenia a je dosť drahý.
Virgin olej je vyrobený zo zrelších olív nižšej kvality, ale rovnakým spôsobom. Tetno olej má jemnejšiu chuť a obyčajne žltú farbu. Je lepší na varenie pretože sa dobre zohrieva a je omnoho lacnejší.