Môže črevná mikroflóra ovplyvňovať náš mozog?

Keď som prvý krát počula o tom, že by mali nejaké mikroorganizmy ovplyvňovať moje správanie, nálady, či dokonca aj hmotnosť, bola som mierne prekvapená. Ale aj zvedavá. Preto som sa tejto téme začala venovať oveľa viac  a prečítala si niekoľko štúdií.
Dalo by sa o tom popísať veľa, pokúsim sa vám to však čo najjednoduchšie vysvetliť. K týmto riadkom ma inšpirovalo jedno video (viď. link nižšie), ktoré ma zaujalo svojím spracovaním a myšlienkami.

Gut bacteria might guide the workings of our minds

Krátky sumár videa a článku:
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, z čoho sa skladá naše telo? Možno ešte neviete, že sa skladáme hlavne z rôznych mikróbov, a v porovnaní s ľudskými bunkami prevládajú až 10:1. Dalo by sa povedať, že sme viac mikrób ako človek. Mikróby predstavujú všetko vo vnútri nášho tela, ale aj vonku – baktérie, vírusy, plesne, prvoky. mikroby
Nemusíte hneď siahať po mydle a dezinfekcii, tieto mikróby sú naši priatelia, pomáhajú nám udržiavať imunitu a rovnováhu. Nepriateľmi sa stávajú iba ak sa poniektoré premnožia a nastane nerovnováha. To sa väčšinou stáva pri kombinácii týchto faktorov – nadmerné užívanie antibiotík, nesprávna strava a stres. Väčšina detí zdedí časť mikróbov práve od svojej matky, kedy je počas pôrodu vaginálnym kanálom doslova pokryté všemožnými baktériami. Dieťa narodené cisárskym rezom je o toto ochudobnené, a práve v tejto skupine detí je vyšší výskyt alergií. Ak sa k tomu pridá časté užívanie antibiotík už od narodenia, každodenná dezinfekcia a čistenie, tak ten základ je veľmi slabý. Pozitívne ovplyvniť to môžete dojčením a ponechaním dieťaťa nech sa občas zašpiní, hrá aj v zemi a hline, aby bolo vystavené čo najväčšiemu spektru mikróbov. Vytvára to dobrý základ do ďalšieho života.
Každý z nás si počas nasledujúcich rokov buduje vlastný “svet mikróbov” ovplyvnený hlavne stravou a prostredím. Ich úloha je, ako je vysvetlené vo videu nižšie, “naučiť náš imunitný systém rozoznať, čo je nepriateľská jednotka a zlikvidovať ju”. imunita a mikroby
Tieto mikróby sa nachádzajú na rôznych miestach – ústa, nos, pod pazuchami, na rukách, nohách, chrbte alebo na hlave. Ale najväčšia kolónia je práve v našich črevách. Tam pomáhajú bojovať proti infekciám, posielajú odkazy bunkám a dokonca pomáhajú regulovať koľko energie spálime alebo koľko tuku si uložíme.
Ak tento náš mini ekosystém nefunguje tak, ako má, môže to viesť k rôznym chorobám, ako napríklad – astma, alergie, crohn, ulceratívna kolitída, obezita, rakovina hrubého čreva. Ale môže súvisieť aj s úzkosťou, depresiou, autizmom alebo bipolárnou poruchou. Obnoviť a rozmnožiť dobré baktérie nám môžu pomôcť probiotiká, či už v strave alebo v kapsuliach. A netreba zabúdať aj na prebiotiká – potravu pre tieto malé baktérie. Je to hlavne vláknina vo forme zeleniny.

Táto teória je ešte veľmi mladá, ale objavuje sa čoraz viac dôkazov, ktoré ju potvrdzujú.

Čo nie je spomenuté vo videu sú štúdie, ktoré naznačujú, že to, aký máme v črevách mikrosvet, ovplyvňuje aj to, ako sa cítime.mikroflora
V tejto štúdii pozorovali vedci dve skupiny myší – agresívne a bojazlivé. Keď im spravili transplantáciu a výmenu mikroflóry, tak zistili zmeny v aktivite mozgu a správaní sa. Ustráchané myši sa nebáli, boli odvážnejšie a tie agresívne sa ukľudnili.
Dr. Emeran Mayer sa zas snaží nájsť toto spojivo medzi tráviacim traktom a mozgom u ľudí.
Podobný pokus sa robil na tučných a chudých myšiach. A keď sa vymenila mikroflóra, tak chudé myši pribrali a tučné naopak schudli.
Možno to súvisí preto, že práve v tráviacom trakte máme najviac nervových zakončení. A možno práve preto máme niekedy motýle v bruchu.

Ďalšie zaujímavé video na túto tému od gastroenterologičky Dr. Robyn Chutkan si môžete pozrieť tu – Live dirty, Eat clean! 

Ako sa cítite vy? Myslíte, že vaša mikroflóra “kvitne” alebo to skôr vyzerá ako v katastrofickom filme. Nikdy nie je neskoro a vhodným prístupom a stravou sa všetky tie malé prospešné mikróby môžu znova rozrásť.

foto a video zdroj: http://www.npr.org

Publikované v Dokumenty, Starostlivosť o pokožku, Tehotenstvo, Zdravie | Komentáre (2)

Môj prvý rozhovor

Počas jednej mojej prednášky na Slovak Food Festivale som mala jedného veľmi zvedavého poslucháča. Jeho otázky a podnety mi nahrávali do prednášky a zhodovali sa s mojou filozofiou. Ja som vedela, že sa jedná o Dušana Plichtu, on ma však nepoznal a potreboval si ma oťuknúť. A som rada, že som tento jeho test zvládla. Po prednáška sme sa ešte chvíľu rozprávali a rozprávali by sme sa možno aj dlhšie kebyže mu nezačne kurz varenia. No a z tohto nášho krátkeho stretnutia vznikol tento môj prvý rozhovor. Cítila som sa poctená, že Dušan oslovil aj mňa.
Čo všetko ho zaujímalo sa dozviete v tomto článku.

 

 

 

Publikované v Dokumenty, Tehotenstvo, Zdravie, Ženy | Vložiť komentár

Čím sladiť … V. časť

V minulej časti som písala o alternatívnych kryštálových cukroch. V tejto časti zavítame do exotických krajín, odkiaľ pochádzajú ďatle a kokosové palmy. Táto vzdialenosť ich možno trochu predražuje, ale za tú cenu dostanete prírodné a minimálne spracované sladidlá, ktoré sú bohaté na živiny.

20031108-006(PB080241)Datle sa u nás tradične objavovali hlavne na Vianoce, teraz si ich môžeme dopriať kedykoľvek. Odporúčam kupovať bio datle, ktoré nie sú sírené a hlavne zbytočne prisladzované. Výhoda je, že sú prírodné, sladké a bohaté na vlákninu. Datle príliš nezaťažujú slinivku a obsahujú hlavne horčík, fosfor a draslík. Sú ideálnym zdrojom na doplnenie energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistických túrach.

V receptoch ich môžete použiť vo forme vlastnoručne vyrobenej pasty. Pastu pripravíme nasledovne – datle zalejte horúcou vodou, nechajte zmäknúť a potom rozmixujte ručným mixérom. Množstvo vody si regulujete podľa toho akú konzistenciu chcete. Môžete používať pri osladzovaní nápojov, dezertov, vločiek, atď.
Zo sušených datlí sa vyrába aj cukor – datle sa dlho sušia, sušia a sušia, až sa nakoniec sa pomelú. V obchodoch zoženiete už aj hotový datľový sirup.

kokos cukor Kokosový cukor, niekedy sa nazýva aj palmový cukor, no nenechajte sa spliesť. Je medzi nimi rozdiel.
Výroba – Kokosový cukor sa získava z kvetov kokosovej palmy. Nektár sa 2x denne ručne zbiera a potom sa pomaly zohrieva, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť. Vyzerá ako hnedý trstinový cukor, len kryštáliky sú jemnejšie. Oproti klasickému cukru je o niečo menej sladký, nie je taký chrumkavý a vôbec nechutí ako kokos. Má skôr jemne kávovo-karamelovú príchuť. Jeho GI je okolo 35 a je vhodnou alternatívou pre diabetikov. Je bohatý na draslík, horčík, zinok a železo a nájdeme v ňom aj B vitamíny a vitamín C. Na Slovensku ho dostať vo forme kryštálov a aj tekutého nektáru.
Jednou z výhod je aj ekologická udržateľnosť, pretože sa nič neničí. Jedna palma produkuje nektár aj 20 rokov a produkuje o 50 až 75% viac cukru ako trstinový cukor, aj to iba pri pätine zdroja.
Jedinou nevýhodou je, že palma dokáže produkovať buď nektár/cukor alebo kokosy. Čiže ak sa farmári zamerajú na nektár, tak ceny kokosového oleja, múky a kokosu môžu ísť prudko hore.

Na záver ešte zopár viet aj o palmovom cukre. Na trhu už môžete zohnať dva druhy: jeden sa vyrába z miazgy stromu, podobne ako javorový sirup. Hotový produkt vyzerá ako malé tvrdé svetlohnedé koláčiky. Druhý sa produkuje rovnako ako kokosový cukor a aj podobne vyzerá. Najväčší rozdiel nimi je, že palmový cukor má vyšší glykemický index ako cukor kokosový, čo nepoteší hlavne cukrovkárov.

 

Publikované v Potraviny | Vložiť komentár

Čím sladiť … IV. časť

Téma o sladidlách je nevyčerpateľná a po dvoch sirupoch si posvietime na prášky.
Tieto dva druhy sladidiel pochádzajú síce z prírody, ale pri obidvoch je potrebná vysoká miera spracovania a tak sa natíska otázka či sú stále “prírodné”.

Stévia je rastlina podobná mäte, ktorá je 30-50 krát sladšia ako rafinovaný cukor. Pochádza z južnej Ameriky a dá sa pestovať aj u nás na Slovensku. Zelené listy alebo prášok z nich je prírodné nespracované sladidlo, vhodné hlavne na ochutenie nápojov a čajov.
stéviaVýroba – biely prášok je extrahovaná látka, Rebaudiana A, ktorá je 300 krát sladšia ako cukor. Vysušené listy sa vylúhujú vo vode, potom sa pomocou etanolu a metanolu izoluje rebaudiana. Tekutá stévia je menej spracovaná a pri jej výrobe nie je potrebné tak veľa chemikálií ako pri prášku. Dávkovanie a sladenie je tiež jednoduchšie pri tekutom extrakte.
Stévia má pozitívny vplyv na triglyceridy, cholesterol, hnačku, cukor v krvi, vysoký krvný tlak, záhu, kožné problémy ako napr. ekzém. Je výborná pre diabetikov, pri kvasinkových ochoreniach, rakovine a neobsahuje žiadne kalórie. Nevýhoda je, že niektoré produkty zanechávajú pachuť v ústach.
V 80-tych rokoch sa objavili štúdia, ktoré poukazovali na škodlivé účinky stévie na reprodukčné orgány. V roku 2008 sa však stévia začala označovať ako bezpečná.

Prášok zo stévie sa dá používať aj pri pečení, len nemá taký objem ako cukor. Chýbajúci objem môžete doplniť vlákninou ako napr. inulín. A možno sa vám koláč vydarí aj bez náhradnej vlákniny. Kľudne ju však môžete vyskúšať do krémových dezertov alebo rôznych guličiek.

Zo všetkých týchto foriem je najideálnejšie používať sušené listy stévie. Predsa len, v takomto stave je vo svojej prirodzenej forme, narozdiel od kvapiek a prášku, ktoré sú vyrobené v laboratóriu.

Brezový cukor znie tak prirodzene, ale proces, pri ktorom z brezovej kôry vznikne sladký biely prášok, asi nie je moc prirodzený. Ďalší názov je xylitol a ten už možno naznačuje chemický proces.
brezovy cukorVyrába sa z brezy, a v dnešnej dobe dosť často aj z klasov kukurice. Rôznymi procesmi filtrácie, čistenia, miešania a zahusťovania sa oddeľuje cukor od ostatných zložiek. Čistý xylitol je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Môže sa používať do pečenia v pomere 1:1 s klasickým cukrom.
Xylitol má nízky glykemický index (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68. Udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Pomaly sa vstrebáva a trávi, takže navodzuje pocit sýtosti. Neškodí zubom a má o tretinu menej kalórií ako repný cukor, pri rovnakej sladivosti. Je vhodnou alternatívou pre diabetikov, v prvom rade, však treba naučiť naše chuťové bunky na menej sladkého.
Pri nadmernej konzumácií môže spôsobovať kŕče, nadúvanie, a v ojedinelých prípadoch hnačku. Takže určite by ho nemali konzumovať ľudia so slabším tráviacim systémom.

Xylitol sa používa v produktoch zdravej výživy, napríklad v žuvačkách, cukríkoch, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch. Xylitol a iné prírodne sa vyskytujúce náhrady cukru patria do skupiny cukrových alkoholov a nazývajú sa polyoly. Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viacuhlíkové atómy. Ďalej tam patrí – maltitol, sorbitol. Hoci sú to výťažky z rastlín a stromov, vyrábajú sa hlavne v laboratóriách.

Publikované v Potraviny | Komentáre (4)

Zmeny v menopauze a objavenie novej vitality

Prechod alebo menopauza pre mnohé ženy predstavuje strašiaka. Nevedia, čo môžu od tejto novej etapy očakávať. Všade počuť iba o nepríjemnostiach s tým spojeným, ale ako to budete zvládať práve vy?
Slovo menopauza znamená zastavenie menštruačného krvácania, ktoré je spôsobené tým, že vaječníky už nie sú schopné produkovať ženské hormóny – estrogén a progesterón. Okolo 50-teho roku života vaječníky výrazne poľavia vo svojej činnosti a ich funkciu sčasti prevezmú nadobličky. Tie pokračujú v produkovaní estrogénu z uloženého tuku. Keďže estrogén spomaľuje starnutie, silnejšie ženy vyzerajú mladšie ako tie chudšie.

Hormóny
Hormóny majú dôležitú úlohu pri kontrole chemických procesov v tele. Určujú, ako rýchlo bude metabolizmus spaľovať jedlo, kontrolujú vaše správanie, podporujú schopnosť rozmýšľať a dodávajú vám vášeň pri milovaní. Nerovnováha niektorých hormónov zas môže spôsobiť zmeny osobnosti, paniku, fóbie, zlú pamäť, nespavosť, obezitu, problémy s cukrom v krvi, atď.
Môžu vám zo života spraviť peklo alebo raj. Vďaka moderným technológiám, prírodnej medicíne a strave ich vieme kontrolovať a regulovať.

datelina

zdroj: http://www.veggiecare.com

Strava a jej vplyv na estrogén
S väčšinou nepríjemností, ktoré vás začnú trápiť, si dokážete poradiť sama. Napríklad stačí, ak zvýšite konzumáciu potravín prirodzene bohatých na estrogén, začnete piť viac vody alebo užívať vhodné výživové doplnky a bylinky.
Až okolo 300 rastlín obsahuje estrogén a hoci sa tam nachádza iba v malých množstvách, pri pravidelnej konzumácii majú pozitívny vplyv na náš organizmus.
Alfalfa (žerucha) má najvyšší obsah estrogénu, nazývaného kumesterol. Zo všetkých fytoestrogénov je najsilnejší, i keď v porovnaní s ľudským je 200 krát slabší. Ďatelina lúčna tiež obsahuje kumesterol a môžete ju užívať ako čaj alebo klíčky. Sója, sójové klíčky a pomleté ľanové semienka sú tiež skvelým zdrojom fytoestrogénov, a zároveň aj bielkovín a mastných kyselín.
Ak chcete zvýšiť hladinu estrogénu, odporúčam vám konzumovať aspoň 2 hrnčeky denne z nižšie uvedených rastlín. Snažte sa jednotlivé potraviny obmieňať a kombinovať:
Jablká, pivovarské kvasnice, jačmeň, červená repa, kapusta, mrkva, čerešne, cícer, kukurica, uhorka, fenikel, ľan, cesnak, zelené fazuľky, tekvica, chmeľ, ovos, olivový olej, papája, petržlen, hrášok, slivky, červená fazuľa, rebarbora, ryža, raž, šaľvia, sezam,  slnečnicové semienka, bataty.

Nové výzvy
V tomto novom období sa začne objavovať veľa nepríjemných príznakov – bolesti kĺbov či hlavy, vysychanie vagíny, problémy s močovým mechúrom, suchá pokožka, nekvalitný spánok a zmeny nálad. Jedným z najčastejších príznakov bývajú nečakané návaly tepla. Tie vznikajú preto, lebo váš termostat v mozgu, hypotalamus, nefunguje pri nedostatku estrogénu.
Asi 80% žien trpí týmito návalmi a vo väčšine prípadov trvajú asi 5 rokov. Ich intenzita je individuálna a môžu byť spojené s búšením srdca, točením hlavy či mravenčením po končatinách.

Na zvládnutie tohto najčastejšieho príznaku je dôležité:

  • piť aspoň 2 litre vody – môže vám to pomôcť aj pri takých nepríjemnostiach ako zápach z úst, bolesti kĺbov, bolesti hlavy, únava, suchá pokožka či problémy so srdcovo cievnym systémom;
  • vitamín E – chráni estrogén, aby vydržal čo najdlhšie, vhodný je v kombinácii s pupalkovým olejom;
  • angelika čínska (dong quai) – má vysoký obsah fytosterolov a pomáha zmierňovať príznaky vzniknuté z nedostatku estrogénu;
  • sladké drievko (glyzzyrhiza glabra) – podporuje nadobličky; pozor pri vysokom tlaku, lebo zvyšuje vylučovanie draslíka a tým dvíha krvný tlak;
  • ploštičník hroznatý (cimicifuga racemosa) – bylinka bohatá na fytoestrogény, vplýva hlavne na maternicu a zmierňuje kŕče; je dobrá aj na zmierňovanie návalov tepla;
  • šalvia (sage officinalis) – vysušuje a tak zmierňuje potenie, obsahuje fytoestrogény, a je najlepšia na potenie sa v noci.

Ak sa chcete dozvedieť ako zmierniť aj ostatné príznaky a ako najlepšie zvládnuť túto zmenu, príďte na prednášku alebo mi napíšte.

Publikované v Zdravie, Ženy | Komentáre (2)

Tehotenský čaj – posilňujúce tonikum pre dvoch

Aj vy práve teraz prežívate obdobie plné očakávaní a čakajú vás posledné mesiace “dvoch v jednom”? Intenzívne premýšľate, ako sa čo najlepšie pripraviť na náročné hodiny pôrodu? Tak sa spoľahnite na múdrosť starých materí a vyskúšajte ich tradičný recept.

Obsahuje jedinečnú kombinácia byliniek: malinový list, žihľavu a šípky. Táto zmes sa už po stáročia používa na prípravu ženy a maternice na pôrod.

Prečo malinový list ?
(ostružina malinová alebo červená malina, rôzne názvy pre to isté)
Fragrine – látka obsiahnutá v malinovom liste pozitívne vplýva na maternicu a posilňuje tkanivo, aby sťahy počas kontrakcií boli čo najefektívnejšie. Pôrodné babice a duly veria, že zároveň pomáha skrátiť čas a pôrodné bolesti, podporuje rýchlejšie zotavenie sa a minimalizuje risk zrážanlivosti krvi, zmierňuje nepríjemnosti po pôrode a podporuje tvorbu mlieka.
Okrem toho obsahuje malina aj – vitamín C, E, vápnik, železo, mangán a horčík, beta karotén, B vitamíny, fosfor a draslík. Práve tieto minerály majú veľký vplyv na ovládanie kontrakcií.
Ženy v jednej štúdii, ktoré pili malinový čaj, mali menej poškodenú membránu ako tie, čo ho nepili. Pri pôrode nebolo potrebné použiť kliešte a ani cisársky rez. (zdroj)

Prečo pŕhľava (žihľava)?
Lebo je to skvelý zdroj vstrebateľného železa a ďalších živín a už dlho sa používa na podporu našich nadobličiek, ktoré sú najviac zaťažené počas tehotenstva a po pôrode. Takisto sa verí, že pomáha zmierňovať kŕče v nohách, zmierňuje bolesť počas pôrodu, podporuje obličky a dodáva živiny materskému mlieku. Okrem železa obsahuje žihľava aj chlorofyl, beta karotén, vitamín C, D2, kremeň, vápnik a draslík.

Prečo šípky?
Tieto červené bobule sú plné vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a vstrebávanie všetkých minerálov (napr. železa).

Recept pre budúce mamičky

  • 1/2 hrnčeka bio malinového listu
  • 1/2 hrnčeka bio listu žihľavy
  • 2 polievkové lyžice bio šípiek

Zmiešajte a uskladňujte vo vzduchotesnej nádobe. Každý deň si spravte 1, max 3 hrnčeky čaju. Stačí, keď ho začnete piť až v treťom trimestri, po ukončení 34 týždňa tehotensta. Niekedy je vhodné piť ho aj na začiatku prvého trimestra, ale od 8 tt to už neodporúčam.

A ak vás trápia ďalšie problémy, môžete si tam pridať aj tieto bylinky:

  • čerstvý zázvor – na podporu trávenia
  • kamilky – na upokojenie rozdrásaných nervov
Publikované v Tehotenstvo | Vložiť komentár

Čím sladiť … III. časť

Po melase a mede pokračujeme v tekutých sladidlách, tentokrát zo zahraničia.

javorovy sirup

Javorový sirup je prírodné sladidlo získavané z miazgy javorových stromov rastúcich hlavne v oblasti Kanady a severnej časti USA.
Výroba javorového sirupu je veľmi náročná a to sa odráža na jeho cene. Miazgu z javorov je možné získať iba v období od februára do apríla, keď v noci mrzne a cez deň je nad nulou. Takéto teploty ovplyvňujú presun miazgy z koreňov do konárov. Iba stromy, ktoré sú staršie ako 40 rokov môžu byť využité na zbieranie miazgy. Každý strom sa môže navŕtať iba raz, maximálne dvakrát za rok. Množstvo získanej miazgy záleží od veľkosti a veku stromu, počasia a obdobia. Z navŕtaného stromu sa potom pomaly zbiera vytekajúca miazga, ktorá sa prevára do požadovanej hustoty. Na to, aby producenti získali 1 liter čistého sirupu potrebujú až 40 litrov miazgy. A z tohto dôvodu sa toto obľúbené sladidlo radí aj medzi tie najdrahšie. Vďaka vysokému obsahu živín však získate za tú cenu najzdravšiu alternatívu sladidla. A vysoká cena má aj ďalšiu výhodu – naučíte sa menej sladiť.

Javorový sirup, ako ho poznáme z obchodov, obsahuje 67 % cukru a zvyšok je voda. Tento sirup sa môže ďalej prevárať až kým sa nevyparí všetka voda a vzniknú kryštáliky ako cukor. Je bohatý na antioxidanty, ktoré sú podľa najnovších štúdií účinné pri rakovine, cukrovke a majú aj antibakteriálne účinky. Má vysoký obsah zinku a mangánu, ktoré podporujú srdce, imunitný systém a mužskú prostatu. Obsahuje menej kalórií ako med a je zdrojom vápnika, horčíka, železa, fosforu a B vitamínov.

Dostať ho v rôznej kvalite a označenie záleží od oblasti a výrobcu (americké a slovenské označenia sa však od seba líšia):

  • stupeň A – niekedy označovaný aj amber. Má ešte tri podskupiny – svetlý, stredne tmavý a tmavší – čím svetlejší tým sladší a s menej výraznou chuťou po javore. Vhodný na zmrzlinu, palacinky, dezerty, všeobecné použitie a ako darček
  • stupeň B – tmavý – vhodnejší do pečenia, čím tmavší tým viac minerálov obsahuje, má výraznejšiu javorovú chuť. Tmavšia farba naznačuje, že miazga bola zbieraná ku koncu sezóny
  • stupeň C – najtmavší – podľa amerických regulí nie je vhodný na použitie v domácnostiach.

Tip: Po otvorení sa môže sa stať, že vám javorový sirup chytí pleseň. Predídete tomu tým, že ho budete skladovať v chladničke. Alebo ho zjedzte skôr ako to za vás spravia minipotvorky 🙂

agavovy sirup

Agáve sirup si svoje publikum získal vďaka nízkemu obsahu kalórií a nízkemu glykemickému indexu, čo ho robí výbornou alternatívou pre cukrovkárov. V poslednej dobe sa však začínajú objavovať správy o tom, že nie je úplne košér.
Vyrába sa z koreňov sukulentov, ktoré rastú prevažne v Mexiku, z tej istej rastliny ako sa vyrába aj tequila. Tento koreň sa skladá prevažne zo škrobu a preto je na výrobu jemného sirupu potrebný zložitý chemický proces, kde sa využívajú rôzne enzýmy a kyseliny. Pri takomto postupe sa zničia všetky dobré veci, ktoré tento sukulent obsahoval a agáve sirup je obyčajné rafinované sladidlo. Keby ste navštívili miestnych obyvateľov a oni by vám ponúkli tradičný agáve sirup, vyzeral by asi ako melasa. Konečný produkt z našich obchodov sa s tým nedá vôbec porovnať. Tento komerčný výrobok obsahuje hlavne veľa fruktózy, oveľa viac ako v zatracovanom kukuričnom sirupe*. Práve kvôli tomuto množstvu (70-90%) si získava negatívnu povesť. Príliš veľa fruktózy poškodzuje pečeň a srdce. Pečeň premieňa fruktózu na triglyceridy, čiže tuk v krvi, čo zvyšuje riziko srdcovo cievnych ochorení a nealkoholické mastné ochorenie pečene. Týmto procesom sa zvyšuje zlý cholesterol, tuk sa ukladá okolo orgánov, zvyšuje sa tlak, vzniká intolerancia na inzulín (predskokan ku cukrovke), zvyšuje sa kyselina močová (spôsobuje zápalové ochorenia ako reuma a artritída) a vznikajú voľné radikály. Podľa niektorých štúdií podporuje pocit neuspokojenia a prejedania sa.

Fruktóza sa prirodzene nachádza v ovocí a zelenine, a to teraz neznamená, že by ste už nikdy nemali jesť ovocie. Ovocie obsahuje aj vlákninu, enzýmy, vitamíny a minerály, pričom v sirupe nie je nič. A preto sa fruktóza z ovocia vstrebáva oveľa pomalšie.
Ak nemáte problém s vysokým cukrom v krvi alebo kyselinou močovou, tak sa agáve sirupu nemusíte báť, ale viac ako lyžičku denne by som neodporúčala ani zdravím jednotlivcom. Záleží to aj od toho aké iné zdroje fruktózy sa nachádzajú vo vašom jedálničku (ovocie, šťavy, malinovky, polotovary).

*Poznámka – HFCS – high fructose corn syrup (glucose-fructose syrup) – kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy je lacná náhrada cukru vo väčšine limonád, pridáva sa aj do pizze, šalátov, jogurtov, chleba, polievok, mäsových výrobkov. Všetko chutí lepšie a má dlhšiu trvanlivosť. Keď sa začali vyrábať výrobky bez tuku, tak ich miesto nahradil kukuričný sirup, inakšie by chutili ako lepenka. Čoraz viac zdrojov a štúdií tvrdí, že práve tento cukor môže za obezitu, cukrovku, neplodnosť a ďalšie choroby, lebo nevytvára v tele  pocit nasýtenia. Dôvodom je, že telo prestane produkovať hormón leptin a vy máte stále pocit hladu a chuť na sladké.

pokračovanie … 

Publikované v Potraviny | Jeden komentár

Čím sladiť … II. časť

V predchádzajúcom príspevku sme si predstavili sladidlá z cukrovej trstiny. Tentokrát si povieme viac o ďalších dvoch. Jednom, ktoré vzniká pri výrobe cukru a o druhom, asi najstaršom a najpopulárnejšom ochucovadle našich starých materí.

Melasa je čierny hustý sirup s bohatou karamelovou chuťou (horkosladká, podobná pelendreku).
melasaVýroba – melasa je vlastne odpadový produkt, ktorý vzniká pri treťom varení trstiny, kedy sa cukor necháva skryštalizovať. Táto melasa sa volá blackstrap melasa a vďaka tomu tretiemu vareniu má vyšší obsah železa. Ostatné druhy melasy vznikajú už pri prvom alebo druhom varení.
Melasa je nielen sladká, ale má aj vysoký obsah minerálov, hlavne železa, horčíka a vápnika, okrem toho obsahuje aj meď, mangán a draslík. Pri nákupe dávajte pozor, aby ste si vybrali nesírenú. Jej glykemický index je okolo 55, čo je rovnako ako cukor. Diabetici si ju môžu zaradiť do jedálneho lístka, avšak vo veľmi malých množstvách.
Pre svoj vysoký obsah železa je vhodná pre tehotné ženy alebo anemikov. Má neuveriteľné množstvo liečivých účinkov a používa sa skoro na všetko – zápchu, srdce, anémiu, artritídu, bolesti kĺbov, akné, úzkosť, tumory, únavu, depresiu, … Nevýhodou je, že je to stále cukor a má vysoký obsah kalórií.

Med – nepasterizovaný, nefiltrovaný, surový (zohriaty max. do 40°C) a priamo od včelára – to je poklad plný živín s liečivými účinkami. Obsahuje vápnik, železo, vitamín C, kyselinu listovú a v malých množstvách aj draslík.
medSkladá sa hlavne z glukózy a preto je ľahkou formou energie. Jeho glykemixký index je okolo 55 až 70, záleží aký druh, a preto nie je najvhodnejšou alternatívou pre diabetikov.
Je účinný pri liečbe nádchy, prechladnutia, astmy, alergií a pri ostatných prejavoch oslabeného imunitného systému. Má protizápalové účinky, dá sa použiť aj na vonkajšie rany ako obklad, je účinný proti baktériám, vírusom a plesniam. Niektorí ľudia ho cez zimu konzumujú ako prevenciu proti alergiám na pele. Je účinný pri vredoch, parazitoch, upokojuje pri nespavosti.

Manuka med – je med z kvetov čajovníka (tea tree) z Nového Zélandu. Tento med je oveľa účinnejší ako ostatné druhy a má silné antibakteriálne, protivírusové a protiplesňové vlastnosti. Vedci zistili, že tieto látky sú také silné, že je možné ich zmerať. Táto účinná látka sa volá methylglyoxal (MGO) a označuje sa skratkou UMF. Čím vyššie je toto číslo, tým je med účinnejší, a aj drahší. Ak chcete mať istotu, že máte liečivý manuka med, musí mať minimálne 10 UMF.
Med je liek, preto by sa mal podľa toho aj užívať – iba v prípade potreby a nie na každodenné sladenie.

 

Publikované v Potraviny | Jeden komentár

Čím sladiť …

V tejto sérii príspevkov si postupne predstavíme jednotlivé druhy prírodných a zdravších sladidiel, ktoré sú dostupné na našom trhu. Pokusím sa vám ich prezentovať v objektívnom svetle, to znamená že vždy vás upozorním na pozitívne vlastnosti, ktoré však vyvážim aj negatívnymi charakteristikami, ktoré s používaním toho-ktorého cukru súvisia. Hneď na úvod treba povedať, že žiadne sladidlo nie je úplne bez chyby a z tohto pohľadu je na vás, ktoré sa rozhodnete používať. Pri tejto analýze treba zvážiť, či vám záleží na tom, aká je miera spracovania, alebo či kladiete väčší dôraz vplyv sladidla na telo, cenu, či obsah živín, atď.

hnedy cukor

Začneme najznámejším, cenovo prijateľným a používaným sladidlom – Trstinový cukor.  Ten sa začína používať ako náhrada za biely cukor. Tmavá hnedá farba v ľuďoch evokuje zdravšiu alternatívu ako je to pri chlebe, ryži či cestovinách. Hnedý cukor však v skutočnosti nie je prínosom pre zdravie a len malým polepšením si v porovaní s bielym cukrom.
Výroba: cukrová trstina sa vyčistí, naseká a odšťaví. Táto šťava sa potom prevára pri vysokých teplotách, kde sa zničí väčšina živín. Počas tohto procesu sa oddeľuje melasa spolu so všetkými živinami od cukru. Ten sa následne kryštalizuje, čistí a bieli (väčšinou chemicky). Pri výrobe hnedého cukru sa na konci procesu pridá melasa. Zjednodušene povedané, hnedý cukor je zafarbený biely. Čím tmavší, tým viac melasy sa pridalo. Melasa obsahuje všetky živiny z cukrovej trstiny a preto je hnedý cukor o niečo málo bohatší na minerály ako biely. Hnedý cukor má bohatšiu a sladšiu chuť a koláče zafarbí viac do hneda. Jeho glykemický index je okolo 60, rovnako ako biely cukor.

Rapadura a Sukanát – sú rôzne mená pre ten istý cukor z cukrovej trstiny.sukanat
Výroba: cukrová trstina sa odšťaví a mieša sa pri veľmi nízkej teplote, aby sa vytvorili kryštáliky, odparila voda a nezničili sa pritom všetky živiny. Pri výrobe tohto cukru nedochádza k separovaniu melasy, a preto je kvalitnejší oproti klasickému hnedému cukru. Tento cukor je prirodzene bohatý na všetky živiny (železo, draslík, vitamín A, vápnik a horčík) z cukrovej trstiny. Obsahuje vyrovnaný pomer sacharózy, glukózy a fruktózy. Je ľahko stráviteľný a má nižší glykemický index ako biely cukor. Zrniečka sú väčšie a okrúhlejšie ako pri hnedom cukre. Keďže obsahuje všetku melasu tak koláčom dodá jej nezameniteľnú chuť. Biely cukor sa dá nahradiť v pomere 1:1.

Zhrnutie: Rapadura (Sukanát) je menej spracované, na živiny bohatšie, ale aj drahšie sladidlo.  Hnedý cukor, rapadura/sukanát sú síce zdravšie alternatívy, majú však iba o niečo menej kalórií ako biely cukor, a iba o trochu viac minerálov. Nesprávne baktérie sa na týchto alternatívach živia rovnako ako na rafinovanom cukre, čiže stále hrozí kandida alebo oslabenie imunitného systému. A stále neboli vedecky vyvrátene obavy, či nevyvolávajú rovnakú závislosť ako biely cukor.

Publikované v Potraviny | Komentáre (6)

Potravinová intolerancia alebo alergia?

Tieto slová sa v dnešnej dobe skloňujú veľmi často. Obidve sú obranná reakcia tela na rôzne látky, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ovzduší alebo prostredí. Často sa stáva, že si ich zamieňame avšak tieto reakcie sú rozdielne. Aký je medzi nimi rozdiel?

alergia vs intolerancia

V tomto článku sa chcem zamerať hlavne na menej známu potravinovú intoleranciuK jej vzniku prispievajú tieto faktory:

  • stres, rýchly životný štýl
  • nesprávne stravovanie – rýchle jedenie, neúplné prežutie, nízka pestrosť jedálnička, nadmerná konzumácia korenistých a štipľavých jedál
  • parazity, alkohol, nerovnováha črevnej flóry, poškodenie sliznice Helikobakterom alebo liekmi
  • znížené množstvo žalúdočnej šťavy, respektíve pankreatických enzýmov

Mnohí ľudia si až po stanovení diagnózy a odstránení problémovej potraviny uvedomia, že boli vystavení príznakom potravinovej intolerancie po veľmi dlhú dobu.
Zlepšenie nastáva už 3 až 21 dní po úprave stravy a po 3-6 mesiacoch je možné pristúpiť k postupnému pridávaniu potravín do jedálnička. Okrem úpravy stravy treba zaradiť potraviny a doplnky, ktoré pomáhajú liečiť tráviaci trakt a podporujú imunitu.

A ako zistiť či trpíte potravinovou intoleranciou?
Donedávna bol jediný spôsob a to eliminačná diéta, čo znamenalo postupné vyraďovanie a znovu zavádzanie problémových potravín (orechy, raž, lepok, kvasnice, pšenica, vajcia, sója, mlieko). V súčasnosti je však tento proces značne zjednodušený a dá sa spraviť jednoducho a za pár minút. Funguje na báze určovania prítomnosti špecifických IgG protilátok na konkrétne potraviny, ktoré môžu viesť k symptómom potravinovej intolerancie. Test sa volá FoodDetective ™ a vďaka nemu sa viete spoľahlivo otestovať na 59 bežných potravín.

symptomy intolerancie

Ak vás trápi niektorý zo spomínaných problémov a ani viaceré vyšetrenia neodhalili príčinu, ak ste absolvovali opakovanú liečbu antibiotikami alebo trpíte na nejakéchronické ochorenie (cukrovka, reumatoidná artritída, akné, alergie, nadváha, …) neváhajte ma kontaktovať a spolu zistíme, ktorá potravina vám nerobí dobre. Okrem toho vám pomôžem s liečbou tráviaceho traktu a nastavením nového jedálneho lístka. Nemusíte naslepo tápať a skúšať čo vám robí zle. Vyradenie problémových potravín a starostlivosť o váš tráviaci trakt prináša veľké úspechy pri liečbe neplodnosti, hlavne tej bez známej príčiny, a takisto má veľkú úspešnosť pri liečbe rôznych detských ochorení (hyperaktivita, kolika, nespavosť, autizmus). Dovoľte mi pomôcť vám cítiť sa lepšie.

Publikované v Potraviny, Starostlivosť o pokožku, Tehotenstvo, Zdravie | Komentáre (2)